Avominne klinikoilla on hoidettu rahapeliriippuvaisia erittäin hyvillä hoitotuloksilla jo vuodesta 2010 eli yli 13 vuoden ajan. Avominne klinikoiden peliriippuvuus- ja päihdeohjaaja Tuija Pekkala avaa KaksPlus -lehden haastattelussa 19.7.2023 millainen sairaus peliriippuvuus on ja mitä tarkoittaa sen vaikuttava hoito ja sitä kautta toipuminen täysipainoiseen ja hyvään elämänlaatuun.

“…Olin kuvitellut olevani parempi riippuvainen.
Yhdeksän aikaan samana iltana Tuija soitti Avominnen päihdeklinikalle, joka on nykyisin hänen työnantajansa.
– Se oli viimeinen paikka, josta en ollut hakenut apua, vaikka klinikan Riihimäen toimipiste sijaitsi samassa kerrostalossa, missä silloin asuimme, hän kertoo.
Tuija oli hakenut apua eri paikoista ja käynyt terapiassa. Apu ei kuitenkaan ollut niin kokonaisvaltaista ja pitkäkestoista kuin riippuvuussairaudesta toipuminen useimmiten vaatisi.
Puhelimeen vastannut työntekijä ohjasi Tuijan osallistumaan päihde- ja peliriippuvuusluennolle yhdessä puolisonsa kanssa heti seuraavana päivänä.
Luennon alussa Tuijaa ärsytti, että hänen piti kuunnella myös alkoholismia käsittelevä osuus.
– Olin aina ajatellut, että eihän minun pelaamiseni ole niin paha asia. Enhän käyttänyt huumeita enkä ryypännyt.
Peliriippuvuuden kanssa kamppaillessaan Tuija pelasi kotona ja huolehti omasta mielestään hyvin lapsensa tarpeista.
– Olin yrittänyt puolustella omaa toimintaani sillä, että olen parempi riippuvainen kuin esimerkiksi päihderiippuvainen.
Samaa hän oli kuullut myös läheisiltä ja muutamilta ammattilaisilta: onneksi sä et ole sentään päihderiippuvainen. Ongelman vähättely oli mahdollistanut sairauden etenemisen.
Vain kymmenen minuuttia luentoa kuunneltuaan Tuija kuitenkin tunnisti omat käyttäytymismallinsa.
– Kaikilla riippuvuuteen sairastuneilla on hyvin samanlainen käyttäytymismalli, vaikka elämäntilanne ja sosioekonominen asema voivat vaihdella. On aivan sama, onko riippuvuuden aiheuttaja päihteet, lääkkeet, pelaaminen tai shoppailu, riippuvuussairaus johtaa samantapaisiin seurauksiin.
Tuijan mielestä tieto sairauden mekanismeista on hoidon alkuvaiheessa kaikkein tärkein asia.
– Olen sairastunut sairauteen, josta ei parane koskaan. Mutta tästä sairaudesta on mahdollista lähteä toipumaan. Toivotonta tapausta ei ole niin kauan, kun hengittää…” Lue koko Tuijan KaksPlus haastattelu täältä.

Kun haluat lähteä hoitamaan riippuvuussairauttasi tai ohjata läheistäsi tai työkaveria hyvään hoitoon, tutustu Avominne klinikoiden päihderiippuvuus ja peliriippuvuus -hoito-ohjelmiin ja sen jälkeen voit soittaa valtakunnalliseen hoitoon ohjaavaan puhelimeemme 045 344 9500 niin katsotaan sinulle tai teille sopiva hoitopaikka ja hoitomuoto. Avominne-hoitoa voi käydä perinteisenä Minnesota-mallin 28vrk:n hoitona majoituksineen Riihimäen ja Oulun Avominne klinikoilla tai avohoitona omasta kodista käsin, kuten esimerkiksi Helsingin ja Tampereen Avominne klinikoilla iltaisin, jolloin päivätyössä käyminen hoidon kanssa rinnan onnistuu. Kun riippuvuus ei ole päässyt vielä etenemään pitkälle tai välimatkoja hoitoon on paljon voit käydä Avominne-hoidon myös etänä. Täältä löydät hoitojen hinnat ja täältä kaikkien Avominne klinikoiden yhteystiedot Helsinki, Riihimäki, Lahti, Tampere, Kokkola, Oulu ja Fuengirola.

Tuija Pekkala luennoimassa peliriippuvuudesta.

Tuija Pekkala luennoimassa peliriippuvuudesta sairautena Avominne klinikoiden luentotilaisuudessa Tampereen kaupunginkirjasto Metson luentosalissa.