Kuinka läheiset voivat auttaa peliongelmaisille

Peliriippuvuus on vakava ongelma, joka vaikuttaa moniin ihmisiin. Avominne klinikat tarjoavat tukea ja hoitoa peliriippuvaisille sekä heidän läheisilleen. Läheisillä on tärkeä rooli ongelman tunnistamisessa ja avun tarjoamisessa. Tässä artikkelissa käsittelemme joitakin tapoja, joilla läheiset voivat auttaa peliongelmaisia.

Tunnista peliongelma

Ensimmäinen askel on tunnistaa, onko läheisesi todella peliriippuvainen. Peliriippuvuudessa henkilö menettää kykynsä hallita pelaamistaan ja joutuu käyttämään yhä enemmän aikaa ja rahaa uhkapelien parissa. Pelaaminen voi aiheuttaa vakavia taloudellisia, sosiaalisia ja emotionaalisia ongelmia peliriippuvaiselle ja hänen läheisilleen.

Peliongelman tunnistaminen voi olla haastavaa, sillä peliriippuvaiset usein piilottavat tai vähättelevät pelaamistaan. Läheisten tulee olla tarkkana peliongelman varhaisissa merkeissä. Esimerkkejä näistä merkeistä voivat olla jatkuvat rahapulat, valehtelu pelaamiseen liittyen, psyykkiset oireet kuten ärtyisyys ja ahdistuneisuus sekä vähentynyt kiinnostus muista aktiviteeteista.

Keskustele avoimesti ja tue läheistäsi

Kun olet huomannut läheisesi peliongelman merkkejä, on tärkeää keskustella asiasta avoimesti. Osoita välittäväsi ja ole valmis kuuntelemaan. Vältä syyttävää tai tuomitsevaa kieltä, vaan pyri tarjoamaan tukea ja ymmärrystä. Kerro läheisellesi, että hänellä on sinun tukenasi mahdollisuus muutokseen.

Tukea voi tarjota esimerkiksi auttamalla läheistäsi hoitoon hakeutumisessa tai Avominne klinikoiden palveluiden hyödyntämisessä. Klinikoiden tarjoama Avominne-hoito on tuloksekasta ja voi auttaa peliriippuvaista pääsemään irti riippuvuudestaan. Voit myös kannustaa läheistäsi osallistumaan terveisiin aktiviteetteihin ja tarjota vaihtoehtoisia tapoja käyttää vapaa-aikaa.

Hanki tukea ammattilaisilta

Peliriippuvuus on monimutkainen ongelma, ja sen hoitaminen vaatii usein ammattilaisten apua. Avominne klinikat tarjoavat erilaisia hoitomuotoja ja tukipalveluita peliriippuvaisille ja heidän läheisilleen. Klinikoilla on päihde- ja peliriippuvuuteen erikoistuneita ammattilaisia, jotka osaavat tarjota yksilöllistä apua ja tukea.

Älä kanna taakkaa yksin. Hae rohkeasti apua Avominne klinikoilta, jotta voit saada tarvitsemasi tuen ja ohjauksen läheisen peliongelman kanssa. Muista, että myös sinun hyvinvointisi on tärkeä, joten älä unohda huolehtia itsestäsi hoitoprosessin aikana.

Peliongelma voi olla raskas taakka sekä peliriippuvaiselle että hänen läheisilleen. Avominne klinikat tarjoavat kokonaisvaltaista tukea ja hoitoa peliriippuvuuden voittamiseksi. Läheisten rooli on tärkeä osa hoitoprosessia, ja heidän tukensa voi olla ratkaiseva tekijä matkalla kohti toipumista.