1. Peliriippuvuuden määritelmä

Suomessa on arvioitu olevan noin 110 000 rahapeliriippuvaista ja suomalaiset pelaavat rahapelejä eniten Euroopassa suhteutettuna asukaslukuun. Suosituimmat pelimuodot ovat lotto, raha-automaatit ja raaputusarvat. Rahapelien tarjonta on viime vuosien aikana laajentunut erilaisten internetpelien ja älypuhelimien lisääntymisen myötä. Pelien yhä helpomman saatavuuden myötä myös peliriippuvaisten määrä on noussut.

Peliriippuvuus toiminnallinen riippuvuus, jossa riippuvainen kokee voimakasta halua tai pakonomaista tarvetta pelaamiseen. Edetessään riippuvuus aiheuttaa monenlaisia vakavia sosiaalisia, fyysisiä, psyykkisiä ja hengellisiä oireita aina talouden romahtamisesta itsetuhoajatuksiin. Riippuvaisen ajatusmaailmaa hallitsevat pelaamiseen liittyvät mielikuvat ja koko elämä alkaa pyöriä pelaamisen ympärillä. Mielihyvä pelaamiseen katoaa ja riippuvainen voi pitkään ajatella, että hän voi korjata tilanteen ja saada hävityn rahan takaisin. Hän ei kykene lopettamaan pelaamista, vaikka siitä seuraa yhä pahenevia ongelmia, salailua, häpeää, riitoja, velkoja jne. Sen vuoksi riippuvainen pyrkii usein salaamaan riippuvuutensa ja siitä aiheutuneet haitat.

Peliriippuvuus on määritelty kahdessa kansainvälisessä tautiluokituksessa, ICD-10 ja DSM-IV. Jälkimmäinen kuvaa peliriippuvuuden kriteerit seuraavasti;

Jatkuva ja uusiutuva uhkapelikäyttäytyminen, joka ilmenee vähintään viidellä seuraavista tavoista:

  1. Henkilöllä on voimakas kiinnostus pelaamiseen (esim. voimakas halu kokea aiemmat pelitapahtumat uudelleen, seuraavan pelin tai pelirahojen hankinnan suunnittelu).
  2. Henkilön on pelattava jatkuvasti suuremmilla rahasummilla saadakseen haluamansa jännityksen.
  3. Toistuvia epäonnistuneita yrityksiä kontrolloida tai vähentää pelaamista tai lopettaa se.
  4. Pelaamisen vähentäminen tai lopettaminen aiheuttaa levottomuutta tai ärtyisyyttä.
  5. Henkilö pelaa paetakseen ongelmia tai helpottaakseen mielialaa (esim. ahdistuneisuutta, masentuneisuutta, syyllisyyttä tai avuttomuutta)
  6. Hävittyään rahaa henkilö palaa pian takaisin pelaamaan ”tasoittaakseen” tappion.
  7. Henkilö valehtelee perheelle, terapeutille tai muille salatakseen pelaamisen aiheuttamien rahallisten menetysten määrän.
  8. Rikollinen toiminta, kuten petos, väärennys tai kavallus, pelaamisen rahoittamiseksi.
  9. Henkilö on vaarantanut tai menettänyt tärkeän ihmissuhteen, työpaikan tai mahdollisuuden pelaamisen takia.
  10. Henkilö tukeutuu muihin selvitäkseen pelaamisen aiheuttamasta taloudellisesta ahdingosta.

Peliriippuvuus on vakava sairaus, josta on mahdollista kuitenkin toipua. Avominne-hoidon tarkoitus on parantaa yksilön elämänlaatua ja auttaa selviämään addiktiosta ryhmäterapian avulla.

Olemme AVI-rekisteröity ammatillinen sote-palveluntuottaja ja siksi meille on mahdollista ohjata hoitoon aina myös hyvinvointialueen maksusitoumuksella.

Katso täältä kaikki Avominne hoitovaihtoehdot ja niiden hinnat ja ole yhteydessä 045 344 9500.

Tutustu: Terveystilin kautta vuosi korotonta maksuaikaa hoidolle