Mika Arramies
Toim. joht., yrittäjä, MtpLH, PAT, sosiaaliohj, työnohjaaja (STOry), koulutus, asiantuntija, Avominne-konsepti
Mika Arramies
Hei! Olen Avominne klinikoiden perustaja, tj., sote-yrittäjä ja -ammattilainen. Vuodesta 2001 olen kehittänyt itseäni riippuvuussairauksien mekanismien asiantuntijana sekä vaikuttavien hoitometodiikkojen kehittäjänä ja vaikuttanut yhteiskunnallisesti laadukkaampien sekä vaikuttavampien päihdehoitojärjestelmien saamiseksi Suomeen. Vastaan Avominne-hoidon konseptista, hanke- ja projektisuunnittelusta, luennoin ja koulutan ympäri Suomea.
TIEDOTE 1.12.2024
Mika Arramies: Sosionomin tutkinnon opinnäytetyö -TAMK
Thesus: https://www.theseus.fi/handle/10024/870861
ARVIOLTA 13 MILJARDIA EUROA VUODESSA
– päihdehaitat kuormittavat sote-sektoria ja koko yhteiskuntaa
Mika Arramiehen sosionomin opinnäytetyössä (TAMK, 11/2024) selvitettiin päihteiden aiheuttamia kustannuksia yhteiskunnan eri sektoreilla ja sote-henkilöstön kuormittumista.
THL:n Päihdetilastollisessa vuosikirjassa 2023 ilmoitetut päihdehaittakulut (THL 2023, 92–93) ovat jopa 7 miljardia euroa vuodessa pienemmät kuin Päihdetilastollisen vuosikirjan 2011 (THL 2011, 123) ilmoitetut päihdehaittakustannukset. EHYT ry julkaisi selvityksen 2024, missä pelkän alkoholin tuottamat haittakulut oli laskettu olevan noin 4 kertaa isommat kuin valtion virallisesti ilmoitetut kustannukset. THL:n Päihdetilastollisen vuosikirjan 2023 pelkän alkoholin tuottamat haittakulut olivat 639–940 milj. eur/ vuosi, kun ne olivat EHYT ry:n 2024 laskelmissa 4440 milj. eur/v. Näissä kustannuksissa ei ole otettu huomioon vielä huumeiden ja lääkkeiden tuottamia haittakustannuksia, sekä lukuisia yksityiselle sektorille päihteistä aiheutuvia kumuloituvia kustannuksia (yksilö/ perheet/ työelämä).
Opinnäytetyö korostaa päihdehaittojen laajuutta ja kustannusten suuruutta (jopa 13 miljardia euroa vuodessa) sekä esittää tehokkaampia hoitoonohjausprosesseja Lean-filosofian avulla. Esimerkkinä käytetään NNT-lukua (number needed to treat), joka havainnollistaa tehokkaan hoidon merkitystä kustannusten ja yksilön hyvinvoinnin kannalta. Yleisesti käytettyjen ”traditionaalisten” päihdehoitojen tulos 2 % vuoden päihteettömyydellä mitattuna tarkoittaa sitä, että kahden ihmisen päihteettömäksi hoitamiseen tarvitaan 100 hoitoonohjausprosessia, kun vaikuttavissa hoidoissa (50 % vaikuttavuus/ v.) samaan tulokseen pääsemiseksi tarvitaan vain neljä hoitoonohjausprosessia. Päihdehaittakustannukset kasvavat valtavaksi, jos 98/100 eli 98 % päihderiippuvaisista palaa hoidon jälkeen perheisiin, työpaikoille ja yhteiskuntaan käyttämään lisää päihteitä. Päihderiippuvuus on tautiluokitteinen, etenevä ja hoitamattomana ennenaikaiseen kuolemaan johtava sairaus.
Opinnäytetyössä painotetaan vaikuttavuuden mittaamisen ja tiedolla johtamisen tärkeyttä päihdehoidossa. Arramies tuo esiin myös konkreettisia esimerkkejä päihteiden aiheuttamista kustannuksista, kuten huostaanotot ja tehohoidon kuormittuminen.
Opinnäytetyö tarjoaa hyvinvointialueille ja soteorganisaatioille eväitä päihdeongelmien korjaamiseen ja resurssien tehokkaampaan käyttöön mm. koulutuksien avulla.
Lisätietoja: Mika Arramies, mika.arramies@avominne.fi, puh. 044 256 3400, www.avominne.fi/mika-arramies/
Mika Arramies on tehnyt vuodesta 2001 yhteiskunnallista vaikuttamistyötä vaikuttavamman ja laadukkaamman päihdehoitojärjestelmän puolesta. Hän on mm. kirjoittanut aiheesta laajan tietokirjan VIIMEINEN PISARA -toipumisen avaimet, Tietoa alkoholismista ja läheisriippuvuudesta (Arramies M. & Hakkarainen T. 2013. Avominne kustannus). Kirja julkistettiin eduskunnan infossa.
TYÖNI JUURET
Parhaimmillani koen olevani kokonaisuuksien hahmottamisessa, tilannekuvien luomisessa, ryhmänohjaustyössä, johtamisessa ja uuden luomisessa yhteistyössä muiden kanssa. Perustamani Avominne klinikoiden Avominne-hoidon vaikuttavuustuloksiin alkuajoista lähtien (2005-2017) voit tutustua täällä.
Riippuvuussairauksien sekä niiden hoidon asiantuntijuuden (tekemäni päihderiippuvuuden holistinen, moderni ja tieteeseen perustuva sairauskäsitys vuonna 2006, Viimeinen pisara -tietokirja 2013) lisäksi opiskelin Maria Akatemiassa 2,5 vuoden ajan työnohjauskoulutuksessa yhteisödynamiikan ja johtajuuden kehittämisoppeja. Maria Akatemian ihmisyyteen, kokonaisvaltaiseen ihmiskäsitykseen ja psykodynaamiseen viitekehykseen perustuva työnohjauskoulutus on antanut syvyyttä omaankin johtamiseen. Työhön liittyvien tunteiden, asioiden ja ilmiöiden käsittely ja yksilöllinen sekä yhteisöllinen oppiminen on kokonaisvaltaista tehokkuusajattelua nyt ja tulevaisuudessa. Keveämmillä harteilla pystyy keskittymään olennaiseen, fokusoimaan ja priorisoimaan paremmin. Työnohjausta erityisesti työryhmille ja esimiehille teen yritykseni AdClinics Oy:n kautta.
Perustin Avominne klinikat v. 2005 ”sydänorganisaatioksi” tuottamaan riippuvuussairauksien oppimisteoreettisella hoidolla vaikuttavuustuloksia, joihin yhteiskuntamme tarjoama ammattilaisten sote-koulutus ei silloin, eikä vielä nykyäänkään pysty. Nyt, kun Avominnen hoitotyö on tuottanut yli 18 vuoden ajan modernine sairauskäsityksineen erinomaista vaikuttavuutta, näitä tiedollisia ja taidollisia elementtejä on alettu siirtää yhteiskuntamme sote-koulutuksiin mikä oli ”sydänorganisaatio” ajatuksen tavoitteenakin. Sote-alan henkilöstö, riippuvuussairauksia sairastavat sekä heidän läheisensä kärsivät, jos yhteiskunnalla ei ole tarjota hyvää tai jopa parasta hoitotietoa, työvälineitä avun antamiseen ja ongelmien sekä sairauksien hoitamiseen. Uuden sote:n tuomat hoitojen vaikuttavuustavoitteet luovat positiivisia odotuksia tulevaisuuden muutoksesta parempaan suuntaan. Aloitinkin tämän toivon innoittamana sosionomi-opinnot 1/2022. Koulutuksista ja opinnoista toki saa, mutta niiden kautta voi myös antaa ja jakaa tietoa. Lue sosionomi-opintojeni pienoistutkielma, selvitys päihdehaitoista, kustannuksista ja ratkaisuista: 13.000 000 000 euroa vuodessa haittakuluihin – leikkaukset pahoinvointiin hoitovaikuttavuudella.
Katso 10/2024 hyvinvointialueiden tehottomuuden syistä esitykseni YouTuben @soteasiaa kanavallani:
Asiantuntijuus, vuosien ryhmäohjaukset ja ryhmädynamiikan tuntemus sekä yli 30 vuoden yrittäjäkokemukset ovat antaneet pohjaa toimia haasteellisissakin työelämän tehtävissä. Luottamustehtäviäni: KELA rahoitteisen moniongelmaisten nuorten 2,5 vuotisen PURA-hankkeen ohjausryhmän varapj., Pirkanmaan sote-ekosysteemien ja niiden johtamisjärjestelmien rakentamisen KEHYS-hankkeen ohjausryhmä (Sote-alan TKI-kehittämishanke www.tays.fi/kehys ), Tampereen kaupungin Mielenterveys- ja päihdeneuvosto, Suomen Työnohjaajat ry (STOry) sote-ydinryhmä, Etelä-Helsingin Yrittäjien hallituksen jäsen, Uudenmaan alueen Yrittäjien sote-johtoryhmä, Päijät-Hämeen Yrittäjät sote-ryhmä, Hämeen Yrittäjien nimikkoyrittäjä, potilasjärjestö Suomen Päihderiippuvaiset ry asiantuntija (Hoito-opas päihderiippuvuussairauksiin), Vastaisku syrjäytymiselle ry hallitus ja varapj. (asunnottomien päihderiippuvaisten auttaminen Helsingissä).
Lue kolumnini 19.11.2021 (Fuengirola.fi -lehti) Riippuvuudet hallitsevat elämäämme -mitä tämä tarkoittaa toimivien sotepalvelujen kannalta. Pirkanmaan Yrittäjät -lehdessä julkaistiin 16.8.2022 kolumnini: Retoriikka ohjailee meitä tiedon sijaan -tehottomuuden kallis multihuipentuma.
Elokuussa 2020 Suomen Yrittäjät myönsivät minulle Timanttiristin 30-vuotisesta yrittäjyydestäni sekä sain kunnian olla sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekosen nimikkoyrittäjä.
Lue blogini
- Läheisriippuvuus – Toisen ihmisen tai ilmiöiden kautta eläminen
- Onko työ hyvä syy tappaa itsensä? -johtamisen yksinäisyys
- Ryhmädynamiikasta työelämässä -työpaikka vai näytelmäkerho
- Vastuun ottamisen vastuu
- Oman ja kollektiivisen totuuden ristiriita elämässä ja työyhteisössä
- Onko työ syypää pahaan oloon? -työn ja sen tekemisen arvostus
Lisää blogeja löydät LinkedIn profiilistani.