Pasi Tuomaila

Pasi Tuomaila

LH, jatkokuntoutuksen vast. ohjaaja

Pasi Tuomaila

 

Toimin Avominne päihdeklinikalla Lahdessa vastaavana ohjaana ja olen huumausaine sekä läheispuolen asiantuntija. Koulutukseltani olen lähihoitaja. Päihderiippuvuuteen sekä siihen liittyviin kysymyksiin olen käytettävissä hyvinkin mielelläni sekä myös perheessä läheisen oireillessa päihteiden käytöstä. Itse olen raitistunut 30.9.2012.

v.1990 Helsingin Alppila ja ensi kosketus tulevaan rakkauteen, amfetamiiniin. Erittäin pahasti alkoholisoituneena alkoholi ei ollut enää vuosiin tuonut minkäänlaista mielihyvää vaan enemmänkin juominen oli ns. pakkomielteistä. Siitä alkoi yli 20 vuoden alamäki, eri laitoksia, vankiloita, sairaaloita ja melkein kuolemakin korjasi saatuani stafylokokki bakteerin likaisesta huumeruiskusta. Siitä alkoi elämäni tähänastisesti kovin kamppailuni.

Minua yritettiin usean eri ihmisen, läheisteni sekä viranomaisten puolesta auttaa, mutta apua en halunnut ottaa vastaan. Käytin hyväkseni kaikkia ihmisiä helpottaakseni huumeidenkäyttöäni.

Vasta vuosien kuluttua huumeidenkäyttöni aloittamisesta läheiseni ymmärsivät päästää irti, luovuttaa ja asettaa rajat. Mikään apu ei ollut riittävä vaan avun ja rahan tarve vaan kasvoi koko ajan.

Läheiseni olivat sairastuneet niin henkisesti kuin ajan myötä fyysisestikin läheisriippuvuuteen johtuen käyttöni kontrolloimisesta sekä aiheuttamastani huolesta ja pelosta.

Pasin kirja HUUMEHELVETTI -ja paluu kuolemanportilta elämään

Katso Yle Areenalta Pasin kirjahaastattelu

ja Lue kirja-arvostelusta

Pasin tarina: ”Kun elin syvällä huumemaailmassa en välittänyt lapsistani, en tarjonnut heille rakkautta”
Minulla siis on kolme lasta joista kaksi täysi-ikäistä poikaa on narkomaaneja.

Nuorimman 20 v. poikani Jamin huumeidenkäyttö on jatkunut jo 12 vuotiaasta lähtien. Hänen käyttöään olen kaikin keinoin ns. mahdollistanut antamalla rahaa, lataamalla puheaikaa, piilotellut hatkoilla ym. Edellämainittuja asioita tein mielestäni rakkaudesta sekä hyvitin mielestäni menneitä kun en ole ollut läsnä Jamin elämässä. Jälkeenpäin kuultuani Jamilta että tekoni osoitti päinvastaista hänelle, etten rakastanut tai välittäny.

Poikani kaipasi rajoja ja rakkautta!

”Isän asettaessa rajoja aloin hiljalleen ymmärtää, että hän oikeasti rakastaa ja välittää minusta. Siitä lähtien suhteemme on koko ajan kehittynyt ja olen tuntenut isän läheiseksi”

Kun kerroin pojalleni kasvokkain rakastavani häntä enkä enää lähtisi mahdollistamaan enkä hyväksymään hänen käyttöään, enkä ole hänen elämässään niin kauan kuin hän huumeita käyttää niin jälkeenpäin kuulin että pojalleni viesti oli se että nyt isä rakastaa!

Olen myös ymmärtänyt sen että poikani huumeidenkäytölle en voi tehdä mitään vaan ainoa asia minkä voin tehdä on elää omaa elämääni. Kontroloimmalla ja elämällä poikani kautta en muuta kuin sairastutan itseni.

Itselleni paras päätös jonka olen tehnyt oli asettaa rajat ja pitää ne. Tänä päivänä elämäni on tasapainoista, iloista, elämänmyönteistä sekä kaikenpuolin elämisen arvoista.

Pienen hetken elämäni taas romahti kun sain kuulla myös vanhimman poikani huumeidenkäytöstä joka oli jatkunut jo pidemmän aikaa ja lisääntynyt huomattavasti. Tällä kertaa en mahdollistanut vaan puutuin välittömästi, asetin rajat sekä kerroin ehdot joilla olen Jonin kanssa tekemisissä.

Tällä kertaa oikeanlainen rakkaus sekä rajojen asettaminen omaa lasta kohtaan toimi, poikani aloitti hoidon pian väliintulon jälkeen. Hänelle on tarjottu laadukasta, päihteetöntä sekä lääkkeetöntä hoitoa Avominne päihdeklinikalla Oulussa. Lisäksi hänellä on ulkopuolinen tukihenkilö joka kulkee rinnalla. Minun rooli on olla isänä läsnä, ei muuta! En puutu poikani toipumispolkuun, hoitoon tai mihinkään muuhunkaan mikä liittyy hänen hoitoonsa.

Lue IS-Plussasta: Pasin ja hänen poikansa Jamin tarina

Pasi Tuomaila

Vastaava ohjaaja