Kolumni Fuengirola.fi lehdessä 19.11.2021

Kokonaisvaltainen hyvinvointi on päivän sana halusi sitä tai ei. Aihe tulee joka paikassa esille, kun puhutaan terveydestä ja hyvinvoinnista. Kokonaisvaltainen hyvinvointi rakentuu niin kuin termi antaa ymmärtääkin, oman elämän eri osa-alueiden harmoniaan ja tasapainoon.

Entä, jos elämäämme hallitsee jokin hyvinvoinnillemme haitallinen aine tai toiminta, riippuvuus tai addiktio? Kuka tai mikä hallitsee elämäämme silloin? Löydämmekö itsemme suorittamasta aika ajoin vaikkapa uusia dieettejä, sali- tai lenkkeilykausia herkuttelujaksojen ja oman kunnon, terveyden ja hyvinvoinnin laiminlyönnin kausien jälkeen? Jokin asia, tekeminen tai aine onkin alkanut syrjäyttämään niitä osa-alueita elämästämme, joista ennen saimme nautintoa ja ne toimivat elämämme tyydytyksen lähteinä. Ajoittaiset ja suoritteiset kuntokuurit ja dieetit antavat meille dopamiinitasojen noustessa mielihyvän palkintoja, kunnes tapahtuu retkahdus ja löydämme itsemme jälleen siitä samasta tilasta missä olimme ennen kuin jouduimme aloittamaan dieetin, sali- tai liikuntakauden. Tai sitten vieläkin pahemmasta. Itsetuntomme, kehomme ja mielemme kärsivät tällaisesta jatkuvasta ”jojoiluista”. Retkahdusten jälkeen on aina vain vaikeampi kaivaa omia voimavaroja esille ja aloittaa jälleen uusi suoritteisten suorittamisten kierros.

Terveydelle haitallinen riippuvuus

Suomessa kuolee vuosittain reilut 50.000 ihmistä. Päihteet, päihderiippuvuussairaudet ja kemialliset riippuvuudet, kuten nikotinismi, alkoholismi ja narkomania aiheuttavat vuodessa varovasti arvioiden n. 7500:n suomalaisen ennenaikaisen kuoleman. Puhumme kemiallisten riippuvuussairauksien osalta kansansairauksista, joista yhteiskunnalle koituvat kustannukset kohoavat jopa 13 miljardiin euroon vuodessa. Hyvä määritelmä sairaudella yksinkertaisimmillaan on: Ihmisellä on poikkeava elin- tai mielentoiminto, josta on haittaa ihmiselle itselleen ja/ tai hänen läheisilleen.      

THL:n nettisivuilta löytyy seuraavaa: ”Kansantaudit vaikuttavat työkykyyn, ja niiden hoito vaatii terveydenhuollon palveluita. Siksi kansantaudit vaikuttavat suuresti myös kansantalouteen. Suomessa kroonisiksi eli pysyviksi tai pitkäaikaisiksi kansantaudeiksi katsotaan yleisesti sydän- ja verisuonitaudit, diabetes, astma ja allergia, krooniset keuhkosairaudet, syöpäsairaudet, muistisairaudet, tuki- ja liikuntaelimistön sairaudet ja mielenterveyden ongelmat.”

THL:n kansantautien tautiluettelosta loistaa täydellisellä poissaolollaan edellä mainitsemani päihde- ja muut riippuvuussairaudet. Laitetaanpa siis listaa, millaisia liitännäissairauksia päihderiippuvuuksiin ja nikotinismiin liittyy: Sydän- ja verisuonitaudit, diabetes, krooniset keuhkosairaudet, syöpäsairaudet, muistisairaudet, mielenterveyden ongelmat, sisäelinsairaudet jne. Seuraavassa taas listausta niistä seurauksista mitä päihderiippuvuus (ja osin nikotinismi) saavat aikaan: Tapaturmat, itsemurhat, väkivalta, läheisten mielenterveysongelmat, sote-, turvallisuus ja pelastusalan sekä niiden henkilöstön kuormitustilat, tuottavuuden valtavat menetykset…

Mitä tapahtuisi, jos Suomessa opittaisiin ymmärtämään laajemmin näiden merkittävimpien tautiluokitusten mukaisten kansantautiemme etiologiaa (syy- seuraussuhteita) ja niihin hyvin usein kytkeytyvien riippuvuussairauksien mekanismeja? Lääkäreille annettaisiin paremmat työkalut riippuvuussairauksien koulutuksen kautta tehdä diagnostiikkaa ja ohjata ihminen diagnoosin ja sairauden kannalta tarkoituksenmukaiseen jatkohoitoon tai hoitopolkuun. Kelassa olisi myös tärkeä ymmärtää näiden riippuvuussairauksien vaikuttavan hoidon ja hoitopolkujen merkitys ehkäisemään työkyvyttömyyttä, ennenaikaista eläköitymistä, syrjäytymistä ja kuolemaa.

Avominne klinikat aloitti Ruoka-aineriippuvuuksiin (yleisimmin sokeririippuvuus) hoitoja ja koulutuksia jo vuonna 2014. Lähinnä näiden ja muiden riippuvuushoitojen kehittämisen palkintona Avominne valittiin innovaatioyrityksenä Sitran messuosastopaikalle hyvinvointialan messuille vuonna 2018.

Aikanaan Suomea Helsingistä Utsjoelle asti kiertäessäni ja päihde-, läheis- ja ruoka-aineriippuvuuksista luennoidessani, kuulin aina samat kommentit koskien sokeririippuvuutta -Juu, minulla on tuo. Sokeririippuvuus voi olla langanlaihalla missillä tai tiukkakroppaisella urheilijallakin. Sokeririippuvuuden liitännäissairautena on tyypillisimmillään voimakkaasti leviävä kaikkien kansojen sairaus, tyypin 2 diabetes.

Sokeririippuvuus oli muutama vuosi sitten lähes tuntematon asia Suomessa. Kehitinkin tähän riippuvuuteen termin eli ruoka-aineriippuvuus. Termi tarkoittaa sitä, että vain tietyt ruoka-aineet synnyttävät himon syödä pakonomaisesti ja se johtaa ongelmiin terveyden ja hyvinvoinnin kanssa. Ruoka-aineriippuvuus on neurobiologinen, hermostollinen riippuvuus. Siinä ei ole kyse syömishäiriöistä, joissa on taas usein taustalla terapiahoitoa vaativa trauma. Termi ruokariippuvuus, jota yleisesti käytetään, on herättänyt naljailua ja syystäkin. Ihminenhän on riippuvainen ruuasta. Ruoka-aineriippuvuuden tunnistaa parhaiten siitä mitä itsessä tapahtuu, kun syö suklaata, jäätelöä, höttöhiilareita tai vaikkapa sipsejä? Tai mitä tapahtuu makeiden limsojen, mehujen tai energiajuomien kanssa? Laukaiseeko näiden syömisen tai juomisen aloittaminen tarpeen syödä tai juoda aina vain lisää ja lisää niin, että löydät lopulta itsesi terveydellisten ongelmien keskeltä tai pakosta aloitetulta kuntokuurilta, joka päättyy taas retkahdukseen?

Ruoka-aineteollisuus on ollut jo kymmeniä vuosia tietoinen ruoka-aineista, jotka tuottavat meille mielihyvän koukkua parhaiten ja saavat meidät syömään tai juomaan tuotetta enemmän kuin terveydelle olisi hyväksi. Energiaa (sokereita) paljon sisältäviä tai makeutusaineilla verensokereita voimakkaasti ja nopeasti nostavia ainesosia on lisätty ravintoomme ja juomiimme jo vuosikymmenien ajan. Tuotteeseen syntyvä riippuvuus tai addiktio lisää sen myyntiä.

Otsikosta. Moni varmasti tuumaa, että riippuvuudet eivät hallitse ainakaan omaa elämääni. Kyllä ne hallitsevat. Olemme riippuvaisia lämmöstä, valosta, vedestä, ravinnosta jne. Nämä riippuvuudet ovatkin elämämme kannalta välttämättömiä riippuvuuksia. Ne eivät ole sairauksia vaan elinehtoja. Riippuvuuksia on siis moneen lähtöön. Kokonaisvaltainen, hyvinvoiva elämä ei ole rakettitiedettä. On kuitenkin hyvä tunnistaa ja tietää asioista, jotka ovat vaarana sille. Be careful out there!

Kirjoittaja on riippuvuussairauksiin hoito- ja koulutuspalveluja tarjoavan Avominne klinikoiden perustaja-yrittäjä Mika Arramies.

Mika on ehdolla 1/2022 Aluevaaleissa Pirkanmaalla Kokoomuksen listoilla.