Oletko sokerikoukussa?

Ruoka-aineriippuvuus, sokeririippuvuus on muuta kuin lihavuus- tai painonhallintaongelma, eikä se ole syömishäiriökään. Himo sokeriin, suolaan tai rasvaan voi olla biokemiallisesti herkistynyt, jolloin se on riippuvuussairauksien keinoin hoidettava aivosairaus.  Nykymaailmassa ei voi välttyä tiedolta terveellisistä elintavoista ja ravinnosta. Silti moni kamppailee syömisensä kanssa eikä kiistattomista haitoista huolimatta kykene noudattamaan itselleen terveellisempää ruokavaliota. Kyse ei ole selkärangattomuudesta tai huonosta tavasta vaan kyse voi olla ruoka-aineriippuvuudesta. Tietyt ruoka-aineet koukuttavat ja aiheuttavat näin itsensä vastaista käyttäytymistä. Ruoasta me kaikki olemme riippuvaisia, mutta kohtuus tiettyjen ruokien suhteen joillekin meistä ei toteudu. Pitkäaikaisesta sokerin, suolan tai rasvaisen ärsytyksestä voi aiheutua holtiton tarve syödä. Ihminen menettää silloin biologisista syistä kontrollin näihin tiettyihin ruoka-aineisiin. Lisääntyvä syöminen vääristää ajattelua, saa aikaan itselleen haitallista käyttäytymistä ja mm. kokonaisvaltaista pahoinvointia.

Avominne klinikalla Fuengirolassa alkaa tammikuussa 2022 ohjelma ruoka-aineriippuvuudesta toipumiseen. Kyseessä ei siis ole uuden vuoden mukanaan tuoma uusi dieetti tai muotivillitys. Tässä ohjelmassa tavoitteena on pysyvä muutos ja elämänlaadun parantuminen fyysisesti, psyykkisesti ja henkisesti. Tavoitteena on antaa ajankohtaista tietoa ruoka-aineriippuvuudesta ja auttaa selventämään omaa suhdettaan tiettyihin ruoka-aineisiin, riippuvuuden tasoa ja tähän perustuen laatia oma hoito-ohjelma.

Ohjelma koostuu viikonlopun luennoista, ja workshopista, missä pureudutaan henkilökohtaisiin ongelmiin ruokariippuvuuteen liittyen. Viikonlopun jälkeen ohjelma jatkuu kertaviikkokäynnein 5 torstain ajan. Ohjelma toteutetaan pienryhmässä (4-6 hlöä).

HOIDON OHJELMA

Viikonloppu la-su

  • tietoa riippuvuussairauksista yleensä ja ruoka-aineriippuvuudesta (sokeririippuvuus) tarkemmin
  • mitä ruoka-aineriippuvuudella tarkoitetaan ja mitkä ruoka-aineet sitä yleisimmin aiheuttaa?
  • oireet ja eteneminen
  • muut mahdollisesti taustalla vaikuttavat riippuvuudet ja perimä
  • henkilökohtainen ”diagnoosi”
  • laaditaan yksilöllinen hoito-ohjelma

Torstai-illat

  • hoito-ohjelman ylläpitoa viikottain
  • ulkoaohjautuvuuden tunnistamista
  • kokemusten jakamista ryhmässä
  • opitaan työkalujen käyttöä

Ajankohta:

Ruoka-aineriippuvuus viikonloppu:

La 19.2. klo 11-16

Su 20.2. klo 11-16

Torstai-illat:

24.2., , 3.2., 10.3. ja 17.3. klo 18-20

Yht. 20 tuntia

Ohjaaja:

Marja Kanu, riippuvuusasiantuntija, KTM, LH, työnohjaaja (STOry).

Toiminut Avominne klinikoilla vastaavana ohjaajana vuodesta 2011. Ruoka-aineriippuvuushoidot Marja toi Avominnen hoitovalikoimaan 2014 tutustuttuaan niihin sitä ennen Norjassa ja Islannissa.

Paikka: SmartWorkPlaza/ Avominne Clinics, Calle Maestra Angeles Azpiazu 14, Fuengirola

Ilmoittautumiset: Marja Kanu, +358 45 656 9040

marja.kanu@avominne.fi

Hinta: 325 eur