Olin nähnyt liian paljon, liian läheltä. Miten itsekäs ja lamaannuttava sairaus, voikaan olla kysymyksessä. Kuinka monesti lupauksien arvo realisoitui, lottokupongin palautusreissulla lähikioskille. Mikä on pakkasraja, ettei isä enää selviäisi, jos hän nukahtaa hankeen? Onko se sama, kuin raja, ettei koulussa tarvitse mennä pihalle välitunnilla?

Hyviä ajanjaksoja seuraavat lukuisat kriisitilanteet, jotka saavat lopulta kaoottisen ”perhe-elämän” tuntuvaan lähes normaalilta. Omat halut ja tarpeet ovat toisarvoisia, kun perhe on jatkuvassa valmiudessa asettumaan niihin puolustusmekanismeihin, joita tilanteiden hoitaminen kulloinkin vaatii. Suuttua ei saa, koska mikä tahansa ilmaistu tunne, voi aukaista isän korkin.

Ulospäin tämä kaikki näyttäytyy kovin idyllisenä ja Tolun-tuoksuisena ydinperheenä. Tosin yleensä isä on väsynyt töistä, tai keittiö on remontissa, kun koulukaverit olisivat tulossa käymään kylässä. Tämän saman keittiöremontin vuoksi, on usein poistuttava kesken illanvieton, tai jopa kesken koulupäivän. Joka kerta puhelimen soidessa, alkaa pelonsekainen arvailu, onko soittaja poliisi, vai lääkäri.

Kaiken tämän toivottomuuden jälkeen, on jäljellä enää, toivoa! Epärealistista ja pakonomaista halua korjata se, mikä meni pilalle. Aivan kuin pelaaja – joka tavoittelee menettämiään rahoja takaisin – yrittää alkoholistin lapsi korjata tilannetta loputtomiin. ”Viimeksi se oli jo niin lähellä! Ilman sitä jalan venähtämistä…” Vuosien jälkeen, pettymyksen ja kyynelien määrää, ei muista enää kukaan.

—— Näitä ajatuksia risteili päässäni, kun kirjoitin kappaleen. Halusin kertoa tämän tarinan, vastapainona kaikelle sille alkoholin liikakäytön ihannoimiselle, mikä on tavanomaista musiikissa.

Avukseni tuli myös Mika Arramies, joka on vuosien mittaan tehnyt valtavasti töitä, auttaakseen tästä ongelmasta kärsiviä ihmisiä ja heidän perheitään. Videon ohjasi Ville Juurikkala, joka itsekin on välittänyt auttavaa tietoa aiheesta.

Tein tämän kappaleen pienelle tytölle, joka yritti kaikkensa. Olen niin pahoillani puolestasi.

—— Kaikki palaute on tervetullutta. Olisi rakentavaa kuulla, mitä tunteita sinulla heräsi kappaleesta.

Kiitos: Avominne klinikat, The Parturi Official Aleksi Isokoski”

Tietoa läheisten hoidosta ja läheisriippuvuudesta: https://www.avominne.fi/laheiset/