Mikä on rahapeliriippuvuus?
Peliriippuvuus on vakava sairaus, joka voi vaikuttaa merkittävästi yksilön elämänlaatuun. Se ilmenee pakonomaisena tarpeena pelata, vaikka pelaaminen aiheuttaisi taloudellisia, sosiaalisia tai terveydellisiä ongelmia. Rahapeliriippuvuuden syntyyn vaikuttaa merkittävästi perimä. Sairaus etenee, joillain nopeasti, joillain hitaammin. Etenemisen huomaa, kun käy pelaamisen vaikutuksia elämään läpi vuositasolla.
Peliriippuvuus on toiminnallinen riippuvuus, jossa pelaaminen hallitsee yksilön ajatuksia ja käyttäytymistä. Riippuvainen voi kokea voimakasta halua pelata ja käyttää pelaamiseen yhä enemmän aikaa ja rahaa. Tämä voi johtaa vakaviin seurauksiin, kuten taloudellisiin vaikeuksiin, ihmissuhdeongelmiin ja mielenterveysongelmiin.
Peliriippuvuuden merkit ja oireet
Peliriippuvuuden tunnistaminen voi olla haastavaa, mutta on olemassa useita merkkejä ja oireita, jotka voivat viitata ongelmaan. Näitä ovat muun muassa:
- Pakonomaisuus: Henkilö kokee voimakasta tarvetta pelata ja käyttää pelaamiseen yhä enemmän aikaa ja rahaa.
- Kontrollin menetys: Henkilö ei pysty hallitsemaan pelaamistaan, vaikka haluaisi.
- Vieroitusoireet: Pelaamisen lopettaminen tai vähentäminen aiheuttaa levottomuutta, ärtyisyyttä tai muita vieroitusoireita.
- Valehtelu ja salailu: Henkilö valehtelee pelaamisestaan ja sen aiheuttamista ongelmista.
- Taloudelliset ongelmat: Pelaaminen johtaa taloudellisiin vaikeuksiin, kuten velkaantumiseen.
Vaikutukset ihmissuhteisiin
Peliriippuvuus voi vaikuttaa merkittävästi ihmissuhteisiin. Riippuvainen saattaa laiminlyödä perhettään, ystäviään ja muita läheisiään pelaamisen vuoksi. Tämä voi johtaa riitoihin, erimielisyyksiin ja jopa ihmissuhteiden katkeamiseen.
Peliriippuvuus voi myös aiheuttaa luottamuspulaa, sillä riippuvainen saattaa valehdella ja salata pelaamisensa läheisiltään. Tämä voi johtaa syvään pettymykseen ja epäluottamukseen, mikä vaikeuttaa ihmissuhteiden korjaamista ja ylläpitämistä.
Miten rahapeliriippuvuus diagnosoidaan?
Peliriippuvuuden diagnosointi perustuu yleensä yksilön käyttäytymisen ja oireiden arviointiin. Hoidon tarpeen huomaavat yleensä ensin läheiset sillä riippuvuussairauksiin liittyy mielen kieltämisen mekanismi. Riippuvainen on yleensä viimeinen, joka ymmärtää oman vakavan tilansa ja sairautensa. Sen takia esimerkiksi Avominne-hoitoon ei tarvitse olla itse motivoitunut hoitoon tulohetkellä. Ulkoinen motivaatio eli esimerkiksi ”hoitoon menon pakko” muuttuu hyvässä hoidossa sisäiseksi motivaatioksi, kun hoidossa olija alkaa ymmärtämään hoidossa saadun tiedon ja kokemuksen avulla olevansa itse sairas. Ihminen ei ole paha vaan sairaus ja sairaus luo tietynlaista, sairauteen liittyvää käyttäytymistä, ei tietynlaisia ihmisiä. Alla rahapeliriippuvuuden tautiluokituksista Avominnen kotisivuilta.
Tautiluokitus
Rahapeliriippuvuus on määritelty kahdessa kansainvälisessä tautiluokituksessa, ICD-11 ja DSM-5. Jälkimmäinen kuvaa rahapeliriippuvuuden kriteerit seuraavasti:
Jatkuva ja uusiutuva uhkapelikäyttäytyminen, joka ilmenee vähintään viidellä seuraavista tavoista:
- Henkilöllä on voimakas kiinnostus pelaamiseen (esim. voimakas halu kokea aiemmat pelitapahtumat uudelleen, seuraavan pelin tai pelirahojen hankinnan suunnittelu).
- Henkilön on pelattava jatkuvasti suuremmilla rahasummilla saadakseen haluamansa jännityksen.
- Toistuvia epäonnistuneita yrityksiä kontrolloida tai vähentää pelaamista tai lopettaa se.
- Pelaamisen vähentäminen tai lopettaminen aiheuttaa levottomuutta tai ärtyisyyttä.
- Henkilö pelaa paetakseen ongelmia tai helpottaakseen mielialaa (esim. ahdistuneisuutta, masentuneisuutta, syyllisyyttä tai avuttomuutta)
- Hävittyään rahaa henkilö palaa pian takaisin pelaamaan ”tasoittaakseen” tappion.
- Henkilö valehtelee perheelle, terapeutille tai muille salatakseen pelaamisen aiheuttamien rahallisten menetysten määrän.
- Rikollinen toiminta, kuten petos, väärennys tai kavallus, pelaamisen rahoittamiseksi.
- Henkilö on vaarantanut tai menettänyt tärkeän ihmissuhteen, työpaikan tai mahdollisuuden pelaamisen takia.
- Henkilö tukeutuu muihin selvitäkseen pelaamisen aiheuttamasta taloudellisesta ahdingosta.
Peliriippuvuus on sairaus, josta on kuitenkin mahdollista toipua. Avominne-hoidon tarkoitus on ohjata rahapeliriippuvainen ymmärtämään oma vakava sairautensa ja sen aiheuttamat asiat hänen elämälle. Ammatillisessa ohjauksessa opitaan keinoja, joilla on tarkoitus päästä ulos sairauteen liittyvistä pakonomaisista käyttäytymismalleista. Sairauden hallintaan saamisen myötä ihmisen elämänlaatu paranee. Avominne klinikat on hoitanut rahapeliriippuvaisia hyvällä menestyksellä jo vuodesta 2010 alkaen.
Mistä apua peliriippuvuuteen?
Peliriippuvuuteen on saatavilla monenlaista apua. Ensimmäinen askel on tunnistaa ongelma ja hakea apua. On tärkeää, että riippuvainen ymmärtää, ettei hän ole yksin ja että apua on saatavilla.
Avominne klinikat tarjoavat monipuolisia hoitokeinoja peliriippuvuuden hoitoon. Meidän hoitomme perustuu oppimisteoreettiseen lähestymistapaan, jossa opetamme ihmisiä ymmärtämään omaa riippuvuussairauttaan ja tarjoamme päivittäisiä henkisiä työkaluja itsehoitoon. Lisätietoja hoidoista löydät täältä.
Ammatillinen hoito ja kuntoutus
Ammatillinen hoito on usein tarpeen peliriippuvuuden hoidossa. Avominne klinikat tarjoavat kattavaa hoitoa ja kuntoutusta peliriippuvuudesta kärsiville. Avominne-hoito sisältää intensiivisen perushoitojakson sekä noin 11kk:n jatkohoidon kertaviikkoisesti perushoidon käyneiden omassa vertaisryhmässä. Hoitomme ei ole terapiaa, vaan ohjaamme ihmisiä terapoimaan itse itseään ja pitämään itsensä kunnossa. Tavoitteenamme on tehdä itsemme tarpeettomiksi ja parantaa potilaidemme elämänlaatua. Alla Tampereen vastaava ohjaaja Lauri Gummerus puhuu peli- ja päihderiippuvuudestaan sekä niiden hoidosta: