Alkoholismin tunnistaminen ja sen merkitys toipumiselle

Alkoholismi on sairaus, joka etenee asteittain ja voi ilmetä monin eri tavoin. Tunnistaminen on ensimmäinen askel kohti paranemista, ja se vaatii rehellisyyttä itselleen sekä läheisille. ”Avominne klinikat” tarjoaa ammattitaitoista apua alkoholiongelman tunnistamisessa ja hoidon aloittamisessa. On tärkeää ymmärtää, että alkoholismin varhainen tunnistaminen voi helpottaa toipumisprosessia ja vähentää pitkäaikaisia terveysriskejä.

Alkoholismin ensimmäisessä vaiheessa henkilö saattaa käyttää alkoholia lievittääkseen stressiä tai parantaakseen mielialaa. Tässä vaiheessa alkoholin käyttö ei välttämättä ole vielä päivittäistä, mutta juomisen seuraukset voivat jo alkaa näkyä henkilön elämässä. ”Avominne klinikat” auttaa yksilöitä ymmärtämään näitä varhaisia merkkejä ja tarjoaa tietoa siitä, kuinka alkoholismi etenee aina ”mukavasta ja itselle sopivasta” päihteiden käytöstä kohti ongelmia ja sairauden tuottamia persoonallisuuden heijastumia ja itsensä vastaisia käyttäytymisoireita.

Alkoholismin keskivaiheen haasteet

Kun alkoholismi siirtyy keskivaiheeseen, juomisen hallinta heikkenee ja alkoholin käyttö muuttuu usein säännöllisemmäksi. Tässä vaiheessa henkilö voi kokea fyysisiä vieroitusoireita ja alkoholin himoa. ”Avominne klinikat” tarjoaa tukea ja hoitoa näiden haasteiden kohtaamiseen. Keskivaiheen tunnistaminen ja hoitoon hakeutuminen on kriittistä, sillä se voi estää alkoholismin etenemisen vakavampaan vaiheeseen.

Henkilön sosiaalinen ja ammatillinen elämä voi myös kärsiä tässä vaiheessa, mikä lisää tarvetta tehokkaalle hoidolle. ”Avominne klinikat” ymmärtää, että jokainen toipumisprosessi on yksilöllinen, ja tarjoaa räätälöityjä hoito-ohjelmia, jotka vastaavat kunkin potilaan tarpeita. Keskivaiheen alkoholismissa parisuhteessa on jo paljon päihteiden käytön aiheuttamia ongelmia. Keskivaiheen päihderiippuvuudessa alkaa myös ongelmat työelämässä. Yleistä on somaattiset ongelmat, kuten vatsavaivat, uniongelmat, uupuminen ja ns. burn out, loppuunpalaminen, joka ei kuitenkaan johdu työstä, vaikka sen syyksi se yleensä laitetaan.

Myöhäisvaiheen alkoholismi ja sen vaikutukset toipumiseen

Alkoholismin myöhäisvaihe on usein kaikkein haastavin sekä potilaalle että hänen läheisilleen. Tässä vaiheessa alkoholin käyttö on muuttunut pakonomaiseksi ja se hallitsee ihmisen elämää. ”Avominne klinikat” tarjoaa intensiivistä hoitoa myöhäisvaiheenkin alkoholisteille, jotta he voivat löytää tien pois riippuvuudesta ja kohti toipumista. Tässä kohtaa on paras tulla Avominnen Riihimäen toimipisteeseen, avohoitoon majoittuen omissa huoneissa 28vrk:n ajan.

Toipumisprosessin tukeminen ja ylläpito

Toipumisprosessi ei pääty perushoitojakson loppuun, vaan toipuminen on oman elämän jatkuva matka. ”Avominne klinikat” korostaa hoidossa opittujen tsehoitokeinojen merkitystä toipumisen ylläpitämisessä. Näihin apuna on Avominnen perushoitojakson jälkeinen oman hoidon käyneiden vertaistukiryhmät 11kk:n ajan, jotta päihteetön elämäntapamuutos tukee hyvinvointia.

Toipumisen aikana on tärkeää rakentaa uusi, terveellinen rutiini ja löytää uusia tapoja käsitellä stressiä ja tunteita ilman alkoholia. ”Avominne klinikat” auttaa potilaita kehittämään näitä taitoja ja tarjoaa työkaluja, jotka auttavat heitä välttämään retkahduksia ja edistämään positiivista elämänmuutosta. Katso alta digiluentomme siitä, millainen sairaus alkoholismi on ja miten se vaikuttaa läheisten elämään:

Avominne klinikat on AVI-rekisteröity ammatillinen sote-palveluntuottaja.

Katso täältä kaikki Avominne hoitovaihtoehdot ja niiden hinnat ja ole yhteydessä 045 344 9500.

Tutustu: Terveystilin kautta vuosi korotonta maksuaikaa hoidolle

Avominne klinikoilla on erittäin hyvä mahdollisuus saada hoitorahalle vastetta.