Voivatko läheiset auttaa päihderiippuvaisia tai peliriippuvaisia?

Päihderiippuvuus sekä peliriippuvuus ovat sairauksia, jotka vaikuttavat riippuvaisen elämään merkittävästi. Avominne klinikat tarjoaa tuloksekasta hoitoa päihde- ja peliriippuvaisille sekä heidän läheisilleen Helsingissä, Riihimäellä, Lahdessa, Tampereella, Kokkolassa, Oulussa ja Fuengirolassa.

Tukea ja ymmärrystä

Ensimmäinen askel läheisenä on ymmärtää päihderiippuvuus ja peliriippuvuus sairaudeksi. Riippuvuussairaus ei ole pelkästään henkilökohtainen ongelma, vaan se lähes aina vaikuttaa koko perheeseen. Pelurille ja päihderiippuvaiselle hoitopaikan etsiminen valmiiksi voi olla avainasemassa avun ottamisessa vastaan siinä vaiheessa, kun peluri tai päihderiippuvainen on valmis siihen. Tämä tilanne tulee yleensä pelurille silloin, kun peluri on hävinnyt rahansa, omat ja lainatut ja päihderiippuvaiselle silloin, kun kontrolloimaton päihteiden käyttö on ajanut itsensä vastaisiin tekoihin.

On tärkeää, että läheinen ei syyllistä riippuvuussairautta sairastavaa tai tuomitse häntä, mutta hänen on osoitettava, että sairauteen kuuluva käyttäminen ei ole hyväksyttävää ja että siihen pitää lähteä hakemaan apua. Riippuvuussairauksiin liittyy aina oman sairauden kieltäminen ja siksi läheisen on hyvä olla jämpti ja tehdä selväksi, että sinusta ihmisenä me välitämme, mutta siitä sairauden tuottamista asioista me emme välitä ja siksi sinun on syytä lähteä hoitamaan omaa sairauttasi, josta me emme voi ottaa vastuuta.

Läheisen rajat

Tukiverkosto on myös tärkeä osa peliriippuvaisen ja päihderiippuvaisen auttamisessa hoitoon. Avominne klinikat tarjoavat ammattitaitoista hoitoa riippuvuussairautta sairastavalle sekä heidän läheisilleen. Läheisten rooli peliriippuvaisen ja päihderiippuvaisen tukemisessa ja auttamisessa hoitoon lähtöön on korvaamaton. Tukea, ymmärrystä, mutta ennen kaikkea rajojen asettamista, niillä päästään yleensä hoitoon saattamiseen ja parhaan mahdollisen lopputuloksen saamiseen.