Päihderiippuvuus ja masennus – yhteys ja hoito

Päihderiippuvuus ja masennus ovat kaksi vakavaa terveysongelmaa, jotka usein liittyvät toisiinsa. Avominne klinikat on erikoistunut hoitamaan päihde- ja peliriippuvaisia, sekä heidän läheisiään, juuri näiden haasteiden parissa. Tutkimukset osoittavat selvää yhteyttä päihderiippuvuuden ja masennuksen välillä. Usein nämä kaksi tilaa ilmenevät samanaikaisesti tai jopa vuorovaikutuksessa toistensa kanssa, mikä asettaa päihde- ja peliriippuvuuden hoidolle prioriteetin. Jos päihde- ja peliriippuvuus ei tule hoidettua, masennus tai elämnhallinnan tunne ei tule kuntoon.

Päihteet saattavat hetkellisesti lievittää masennusoireita, mutta pitkällä aikavälillä ne voivat pahentaa masennusta entisestään ja ruokkivat vahingollista kehää. Päihderiippuvuus ja päihteiden hallitsematon käyttö häiritsee aivojen kemiallista tasapainoa, mikä usein syventää masennusta. Katso alta Yle A-Studio vuodelta 2013, missä puhutaan päihderiippuvuuden ja mielenterveysongelmien yhdistämistä ja miksi päihderiippuvuus pitää hoitaa ennen mielenterveyden ongelmia.

 

Helsingin, Riihimäen, Lahden, Tampereen, Kokkolan, Oulun ja Espanjan Costa del Solin Avominne klinikoilla on erilaisia tapoja käydä avohoitoa. Helsingin ja Tampereen Avominnen ilta-avohoidot mahdollistavat päivätyössä käynnin. Lahdessa on avohoitoa päivisin ma-pe, Oulussa pyritään räätälöimään avohoito töiden mukaan. Riihimäen Avominnessä voi käydä taas Minnesota-mallisen 28 vrk:n hoito-ohjelman majoittuen tiloissamme. Etäohjaukset toimivat taas silloin, kun riippuvuussairaus ei ole edennyt liian pitkälle tai fyysinen hoidossa käyminen ei onnistu vaikkapa välimatkojen ja/ tai aikataulujen takia. Aineiden ja lääkkeiden alasajoihin, kovempiin henkisiin ja fyysisiin vieroitusoireisiin, sosiaalisen ympäristön rauhoittamisen tarpeeseen tai kovempiin rahapelaamisen tuottamiin ongelmiin suosittelemme aina suoraan Riihimäen 28vrk:n turvallista hoitoa ja ympäristöä.

Yleinen käsitys siitä, että päihde- tai peliriippuvaisen pitää olla motivoitunut hoitoon pitää vain osin paikkansa. Sairauteen kuuluvan kieltämisen avaamiseen saattaa jo digi-infoluento vaikuttaa siten, että ulkoiset syyt hoidon aloittamiseen muuttuvat sisäiseksi motivaatioksi. Riippuvainen saattaa havahtua, että hänellä voisi sittenkin olla jotain ongelmia päihteiden tai pelaamisen kanssa. Yleensä hoitomotivaatio muuttuu sisäiseksi viimeistään, kun hyvän hoidon kynnys ylitetään.

Riihimäen Avominne-hoito 28vrk +11kk

Riihimäen yksikössämme on mahdollisuus intensiivisempään ma-pe avohoitoon ja hoidon aikaiseen majoitukseen 28 vrk ajan. Hoidossa yhdistyy laitoshoidon hyvät puolet eli turvallinen ympäristö avohoidon hyviin puoliin eli arjen elämiseen rinnan hoidon kanssa. Riihimäellä jokaisella on oma huone ja ohjauksien ulkopuolinen aika ns. omaa aikaa. Riihimäen hoito ei ole suljettu laitoshoito, joten emme ota esim. kännyköitä tms. arkeen liittyviä tavaroita hoitoon tulijoilta pois.

Myös Riihimäellä voi käydä 4-5 viikon perushoitojakson omasta kodista käsin. Hoito tapahtuu päiväaikaan, yleensä klo 10-14 välissä.

Etäohjaukset

Etäohjauksessa ei olla aikaan eikä paikkaan sidottuja, ei ohjattava eikä ohjaaja. Toimintatapa on hyvin sovitettavissa kiireiseenkin työ- ja perhe-elämän arkeen. Matka kokeneen ohjaajan johdolla kohti jokapäiväistä ”puhdasta” elämää toimii tällä ekologisella tavalla erittäin sujuvasti ja mutkattomasti. Tämä on nykyihmiselle, joka on tottunut  jatkuviin teams-palavereihin, oivallinen tapa kohdata omat kehitettävät asiat turvallisessa ympäristössä tehokkaasti, mutta silti inhimillisessä kohtaamisessa yhdessä osaavan ohjaajan kanssa.
Päivä kerrallaan hyvä tulee. ”

Etäohjattu A.

Avominnen vuodesta 2005 alkaen toteuttamaa ammatillista, vaikuttavaa ja laadukasta päihde- ja peliriippuvuuden ilta-avohoitoa nyt tarjolla myös etänä, jolloin päivätyössä käynti mahdollistuu etähoidon kanssa rinnan. Hoito-ohjelma on täysin sama kuin Helsingin ja Tampereen Avominne klinikoiden ilta-avohoidoissa, mutta toteutus etänä, jolloin osallistuminen ei ole paikkasidonnainen.

Avominnen Minnesota-mallinen, ammatillinen etä-ohjaus iltaisin alkaen 19.2.2024. Ilmoittaudu mukaan Marja Kanulle: marja.kanu@avominne.fi / +358 45 656 9040

Hoito-ohjelmat ja hinnat: https://www.avominne.fi/riippuvuushoidot/hoito-ohjelmat/

    – perushoitojakso yht. 5 -6 viikkoa (n. 55-60 h)
    – etäohjausta 3 x viikko n. 3 h/ ilta. Mahdollisuus räätälöidä aikaa.
    – läheispäivä perhekohtaisesti etänä
    – Avominnen oma jatkohoito kerran viikossa n. 10,5 kk:n ajan perushoidon käyneiden vertaisryhmässä joko Avominnen toimipisteissä tai etäryhmässä

Olemme AVI-rekisteröity ammatillinen sote-palveluntuottaja ja siksi meille on mahdollista ohjata hoitoon aina myös hyvinvointialueen maksusitoumuksella.

Katso täältä kaikki Avominne hoitovaihtoehdot ja niiden hinnat ja ole yhteydessä 045 344 9500.

Tutustu: Terveystilin kautta vuosi korotonta maksuaikaa hoidolle

Avominne klinikoilla on erittäin hyvä mahdollisuus saada hoitorahalle vastetta.